ORDU GÜNDEMİ

Kivi Hasadı Öncesi Kritik Uyarılar

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz, ilin önemli anlaşma ürünlerinden ve yönetimine ilişkin işaretli “Ordu Kivisi” için yaklaşan hasat dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz, ilin önemli anlaşma ürünlerinden ve yönetimine ilişkin işaretli “Ordu Kivisi” için yaklaşan hasat dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaretli ürünümüz kivinin yaklaşan hasat tarihi ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz “İlimizin önemli tarımsal ürünlerinden olan kivi klimakterik bir meyvedir. Meyveler omca üzerinde olgunlaşmayıp hasat edildikten belirli bir süre sonra yeme olumuna gelirler. Diğer meyve türlerinde meyvelerin hasat olumuna gelmeleri kolay anlaşıldığı halde kivilerin hasat olumuna gelip gelmedikleri refraktometre ve penetrometre ölçümleri ile anlaşılmaktadır." dedi.

Refraktometre ile yapılan ölçüm, halk arasında şeker miktarı denen suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarının hasat zamanında % 6,5 ile 7,5 arasında olması anlamına geldiğini belirten İl Müdürü Yılmaz; Kuru madde miktarı iklim, rakım, yöney, toprak vb. nedenlerle bölgesel olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle kuru madde miktarına mutlak suretle bakılarak hasata karar verilmelidir. Erken hasat edilen kivilerin tat ve aroması bozulmakta, raf ömrü kısalmakta, erken yumuşama ve sulanma göstererek bozulmalara neden olmaktadır. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilmelidir.

İlimizde kivi hasadının iklim şartlarına göre genelde Kasım ayının bir veya ikinci haftasında yapıldığının altını çizen İl Müdürümüz; son haftalara girildiğinde suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına sık sık bakılarak hasat zamanı belirlenmelidir. Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına refraktometresi olan üreticilerimiz kendileri bakabildiği gibi, olmayan üreticilerimiz ise İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Personelden bu konuda yardım alabilirler." dedi.

Hasat yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen İl Müdürümüz Kemal Yılmaz;

-Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir.

-Hasat yapılırken kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Ezilen ya da yara alan meyveler yumuşar ve depolama ömürleri kısalır.

- Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.

-Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler.

-Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.

-Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır.

Yaklaşan hasat sezonunun kivi üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, bol ve bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum. Diyerek sözlerine son verdi.

HABER MERKEZİ