ORDU GÜNDEMİ

Ordu Üniversitesi Akademik Dönemi Başladı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) 2024-2025 Akademik Yılı törenle başladı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) 2024-2025 Akademik Yılı açılış töreni, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılış dersi ile gerçekleştirildi.

Morfoloji Binası Konferans salonunda gerçekleştirilen törene Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, Üniversitenin diğer Yöneticileri, İl Protokolü, Kamu Kurum ve Kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreni, müzik dinletisi, Ordu Üniversitesi tanıtım filmi gösterimi ve halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, Ordu Üniversitesinin geçen 18 yıllık süre içerisinde bilgi ve bilimin rehberliğinde kararlı adımlarla ilerlediğini ifade ederek Ordu Üniversitesinin ulusal ve uluslararası düzeydeki tanınırlığını daha da artırmak adına özgün fikirler geliştirip şehir ve üniversitenin yararına ortak projeler ve iş birlikleri oluşturmaya devam ettiklerini belirtti.

Rektör Baş; “Ordu Üniversitesi, modern yerleşkeleri, kütüphanesi, donanımlı laboratuvarları ve sosyal alanlarıyla öğrencilere ayrıcalıklı bir eğitim imkânı sunmaktadır. Bilginin gelişimin asıl kaynağı olduğunun bilinciyle, gençlerimizi hem hayata hazırlıyor hem de vatanına ve milletine saygılı, milli ve manevi değerlere bağlı, üretken ve fikirlerini açıkça ifade edebilen bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda Üniversitemizi, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir eğitim kurumu haline getirme hedefiyle, yenilikçi ve araştırmacı vizyonumuz doğrultusunda özgün fikirler geliştirerek şehir ve üniversitenin yararına ortak projeler ve iş birlikleri oluşturma çabası içerisindeyiz. Bugün burada, yeni akademik yılın kapılarını aralarken, başarılarımızın devamını sağlamak için daha büyük sorumluluklar alacağımızı biliyoruz. Bu dönemde de bilimdeki güncel gelişmeleri takip ederek araştırmalarımızla yeni ufuklara açılacağımıza, ülke kalkınmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştireceğimize ve elbette öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini en üst düzeye çıkaracağımıza olan inancım tamdır.” dedi.

Rektör Baş, Ordu Üniversitesi Akademisyenlerinin bilgi üretme, araştırma yapma, öğretme misyonunu en iyi şekilde yerine getirdiğini belirterek, bilgi ve deneyimlerinin öğrencilerin yolunun aydınlatılmasında kilit rol oynadığını ifade ederek; “Sizler bilgi üretme, araştırma yapma, öğretme misyonunuzu en iyi şekilde yerine getirerek, genç zihinleri şekillendirmekte ve geleceğe yön vermektesiniz. Bu dönemde, daha fazla iş birliği ve dayanışma içinde olacağımıza olan inancımı da dile getirmek isterim. Sevgili Öğrenciler, sizler, geleceğimizin teminatı ve üniversitemizin en büyük zenginliğisiniz. Burada alacağınız eğitimle geleceğin liderleri, bilim insanları, sanatçıları ve toplumun çeşitli alanlarında öncü isimleri olarak yetişeceksiniz. Bu yolculuğunuzda size rehberlik etmek, bilgi ve deneyimlerimizi sizinle paylaşmak, en büyük görevlerimizden biridir. Bu duygu ve düşüncelerle yeni dönemde bilgi ve öğrenme yolculuğumuzun keyifli ve verimli olmasını temenni ediyor; sağlıklı, mutlu, başarılı ve üretken bir akademik yıl geçirmenizi diliyorum.” şeklinde konuştu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de Üniversitesinin 18 yıllık zaman diliminde başarılı atılımlar yaptığını belirterek Rektör Prof. Dr. Orhan Baş’ın takdire değer çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti.

Şehir ve üniversitenin entegrasyonu noktasında daha çok aktif olunması gerektiğini ifade eden Güler, fındık, kokarca, yazılım, gıda ve sanat başta olmak üzere pek çok alanda şehir ve üniversitenin gerçekleştirebileceği ortak projelerin önemine vurgu yaparak hayatı kolaylaştırmak adına birlikte yol almanın önemli olduğunu söyledi.

Program, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılış dersi ile devam etti.

Üniversitelerin geleceği, riskler ve tehditler ile sürdürülebilir kalkınma amaçlarına vurgu yapan Şeker, yetişmiş insan gücünün önemine değinerek; “Türkiye son beş yılda bilimsel yayınlar açısından 18’inci sıradan 14’üncü sıraya gelmiş durumda. Bu artışın umarım, verimli başarılı çalışmalarla niteliğinin de yükselmesini arzu ediyoruz. Ülkemizde proje yazmayı bilemeyen akademisyenlerden artık projelerden geçinen ve projeleri özel sektörle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve devletin kuruluşlarıyla ortaklaşa yürüten akademisyen çoğalması ve araştırma üniversiteleri başlığında bir genişlemeyle bu konuda daha verimli bir gidişatımızın olduğunu belirtmek isterim ama yeterli mi yetmez daha yapılacak çok işimiz var.” dedi.

Akademik anlamda Türkiye’nin çok başarılı olduğu alanların olduğunu belirterek bu alanların korunması ve yukarıya çekilmesi konusunda dayanışma içerisinde olunması gerektiğine dikkat çekerek gerek bölgesel kalkınma gerek araştırma üniversitesi gerekse tematik anlamda geliştirilen özel stratejilerle her bir üniversitenin belirgin alanlarda öne çıkması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şeker’in konuşmasından sonra Profesör ve Doçent Ünvanı Alan Öğretim Üyeleri Binişlerini giydiler.

HABER MERKEZİ