Titiz, eski otogar alanında başlatılan çalışmaların denetimsizlik ve kamu zararı oluşturduğunu belirtti.İyi Parti Ordu İl Başkanı Fatih Titiz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Boş Arazide Kentsel Dönüşüm Çalışması Başlatıldı

Son zamanlarda, Altınordu ilçesinde Büyükşehir Belediyesi ORKENT A.Ş'nin yaptığı eski otogar alanındaki çalışmayla ilgili ne duysak, aklımıza bu hikaye geliyor. Neresinden tutarsak tutalım elimizde kalıyor!  ORKENT A.Ş eski Otogar alanında, boş arazide kentsel dönüşüm çalışması başlattığını açıkladı. 

Burası Kentsel Dönüşüm Alanı Değil!

Eski Otogar'ın olduğu yer öncelikle kentsel dönüşüm alanı değil, devletten kat karşılığı alınmış bir yer. Kültür merkezi yapma karşılığında şu anda imalatı yapılan alanların kendilerine kaldığı bir bölüm. 

Belediye Kat Karşılığı İnşaat Verebilir mi?

İlk olarak İhaleye çıkılmadı ve ORKENT A.Ş'nin yapacağı açıklandı.  İşin içinden çıkamayınca ihaleye çıkıp bir müteahhite kat karşılığı verildi. Belediye kat karşılığı inşaat verebilir mi, tartışmalı... Bir yerdeki çalışmaya kentsel dönüşüm adı vermek için önceden bir rezerv planlaması yapılması gerekir.  Bomboş bir arazide yap-sat işine girmek kentsel dönüşüm müdür? 

Burası normalde arkadaki kentsel dönüşümün alanı değil mi? 

Kültür Merkezine Başlanmadan Neden Konut İşine Girildi!

Konut kısmı arkadaki kentsel dönüşüm alanının rezerv alanı olarak neden kullanılmadı?  Neden satılıyor, satışa çıkarılıyor? En önemli soru ise; neden arazi üzerinde yapılacağı açıklanan Kültür Merkezi'ne başlanmadan konut işine girişildi?

Vatandaş İle Dalga Geçer Gibi Açıklama Yapıldı

Geçtiğimiz günlerde alan üzerindeki asırlık ağaçlar kesildi ve ardından vatandaşla dalga geçer gibi açıklama yapıldı:

“Gümüşhane'de yaşanılan depremden sonra zeminde sıvılaşma oldu. Sıvılaşma olduğundan dolayı da ağaçları kestik" denildi. Gerçek ise bambaşkaydı!Öğretmenler Sitesi  tarafında atılan kenar kazıklarının yan yatmasından kaynaklı ağaçlar kesilmişti. 

Çünkü kısa kazık attıkları için  kazıklar tutmadı. Sıvılaşma varsa statik hesap kontrolü yapıldı mı?Velevki zeminde sıvılaşma oldu…

Bir teknik ekip muhakkak yeniden bir proje çizmeli, statik hesap kontrolü yapmalı, zemin sıvı ulaştırılması önce giderilmeli ve giderildikten sonra temel atılmalıdır.  Yan yatan kazıkların temel bölgesine gelip gelmediği, kolonlarla oynanılmadığı denetlendi mi? 

Gölköy Otogar İnşaatında Yaşanan Çökme Sonrası Önlem Alındı mı?

Bir diğer konu ise iş güvenliği…Yatan, düşen vinçler, Melet Park Projesi ve Gölköy Otogar İnşaatında yaşanan çökmeler.  İş güvenliği ile ilgili önlemler alındı mı? Kontroller yapıldı mı? Yapılmadı! Proje aynen devam etti. Aynı projenin devam etmesi ne kadar güvenilir, ne kadar doğrudur? 

Proje Başlamadan Satış Yapıldı

Tavlı; “Ordu Günleri Amacına Ulaştı” Tavlı; “Ordu Günleri Amacına Ulaştı”

En önemli husus ise; ORKENT burada satış yaptı! Hem de proje başlamadan. Sonrasında ise müteahhite kat karşılığı burayı verdi. 

Nasıl bir anlaşma yaptı? Geçmişte sattığı rakamlarla şimdiki rakamlar arasında nasıl bir bağ kuracak? 

Bu kamu zararı değil mi? Hepsi birer soru işareti olarak duruyor.

ORKENT, tüm Altınordu'da imarın durduğu bir dönemde Melet Irmağı kenarında yer alan Park Melet'e inşaat ruhsatı aldı. 

Ordulu müteahhitler, çivi dahi çakamaz hale geldiği bir dönemde bu haksız rekabete tepki gösterdi.

Dördün üzerinde emsal verildi ki bu il standartlarının çok üzerinde.

Hadi onları da geçtik…Park Melet yapılmaya başladıktan sonra, bir dönem zemin sorunu yaşandı. Yan kazıklar ve güvenlik perdesi çöktü. İnşaat alanı komple sular altında kaldı. O perde toparlandıktan sonra inşaata devam edildi. 

Temel atıldı, atılmadı derken 4 yıldır devam eden bir inşaat var. 

Hala bitmedi. Şimdi bir müteahhite verildiği veya verileceği söyleniliyor. 

Bu Zararı Kim Karşılayacak?

İnsanlara 4 yıl önce satışlar yapıldı inşaat şimdi yapılıyor nasıl bir maliyet karşılanacak.ORKENT'in buradan da para kazanma şansı yok çünkü çok ucuz fiyatlara dükkan ve işyerleri satıldı. Bugünkü maliyetinin bile belki 3 kat 5 kat altında rakamlara satıldı. 

Bu da kamu zararı değil mi? Bu zararları kim karşılayacak?

Belediye mi karşılayacak? Belediye vatandaşa mı yansıtacak?

Gölköy'de Yaşanan Çökme Tam Bir Facia!

Gölköy'deki çöken terminal inşaatı işi ise tam bir facia.  Kalıp demirleri bağlandıktan sonra,  kat tabliye kalıbında çökme meydana geldi. Çöken kalıbın diğer yerlere zarar verip verilmediği tam olarak incelendi mi tam bir muamma!

Bunun da bir takipçisi yok mu? Yıkılan yeri onarıp, tekrar beton dökmeye devam ettiler.

İnşaatın üzerine kat atılacaksa, o bölge ne kadar sağlıklı olacak?

Hepsi birer soru işareti. ORKENT ise her yönüyle kapalı bir kutu olarak karşımızda duruyor!

Sorular cevapsız, zarar ortada..!Yazımızın başında anlattığımız hikayedeki gibi, biz bu kadar yanlışı görmekten yorulduk.